Search
مراحل گرفتن پاسپورت

مراحل گرفتن پاسپورت؛ راهنمای جامع

اگر قصد سفر به خارج از کشور یا مهاجرت را دارید،‌ در گام اول باید گذرنامه بگیرید. برای انجام مراحل گرفتن پاسپورت باید با در دست داشتن مدارک لازم به یکی از دفاتر پلیس + ۱۰ و بخش گذرنامه مراجعه کنید و درخواست صدور پاسپورت بدهید.

معمولا همه این مراحل کمتر از ۲ ساعت طول می‌کشند. در این مقاله کاربردی،‌ کلیه شرایط، مدارک لازم و مراحل گرفتن پاسپورت را به‌طور کامل توضیح خواهیم داد.

مراحل پاسپورت گرفتن برای ایرانیان

۱. مدارک لازم برای گرفتن پاسپورت را جمع‌آوری کنید.
۲. با در دست داشتن مدارک، به‌صورت حضوری به یکی از دفاتر پلیس + ۱۰ مراجعه کنید.
۳. به پیشخوان بخش گذرنامه بروید و از متصدی امور گذرنامه، فرم صدور پاسپورت را بگیرید.
۴. پس از پر کردن فرم، آن را به‌همراه سایر مدارک به متصدی تحویل دهید.
۵. در گام بعدی، فرآیند اخذ انگشت‌نگاری از شما در همان دفتر پلیس + ۱۰ انجام خواهد شد.
۶. سپس،‌ در کیوسک‌های مخصوص عکاسی، از شما عکس پرسنلی گذرنامه گرفته می‌شود.
۷. در مرحله آخر، باید هزینه‌های صدور گذرنامه را از طریق دستگاه‌های کارت‌خوان پرداخت کنید.
۸. از سوی اداره گذرنامه پیامک تایید برای شما ارسال می‌شود.

مراحل دریافت پاسپورت در ایران

مدت زمان انجام این فرآیند به میزان شلوغی پلیس + ۱۰ بستگی دارد؛ اما معمولا در کمتر ۲ ساعت به پایان می‌رسد. پیشنهاد می‌کنیم صبحِ اول وقت برای انجام مراحل گرفتن پاسپورت به این دفاتر مراجعه کنید.

حدودا بعد از ۷ تا ۱۰ روز کاری پس از انجام مراحل فوق، گذرنامه شما به آدرسی که در فرم صدور پاسپورت نوشته‌اید،‌ ارسال می‌شود.

اگر آدرس خود را اشتباه وارد کنید یا در هنگام رسیدن پاسپورت در منزل حضور نداشته باشید، گذرنامه برگشت می‌خورد و برای دریافت آن باید به اداره پست منطقه خود مراجعه کنید.

چگونه نزدیک‌ترین دفتر پلیس + ۱۰ به محل زندگی خود را بیابیم؟

برای یافتن نزدیک‌ترین دفتر خدمات الکترونیک پلیس به محل زندگی یا کار خود می‌توانید وارد سایت epolice.ir شوید. مطابق تصویر زیر، در کادر مربوطه شهر خود را بنویسید؛ سپس روی عبارت «جست‌و‌جو» کلیک کنید تا کلیه دفاتر خدمات الکترونیک انتظامی آن شهر برای شما نمایش داده شود.

مدارک لازم برای گرفتن پاسپورت

تصویر فرم درخواست گذرنامه که متصدی امور گذرنامه به شما تحویل خواهد داد:‌

(شما باید این فرم را با دقت پر کنید)

تصویر کلیه مدارک مورد‌نیاز برای دریافت گذرنامه:

(قبل از مراجعه به پلیس + ۱۰، نکات این تصویر را به دقت بخوانید)

شرایط گرفتن پاسپورت برای زنان

بانوان محترم باید علاوه‌بر مدارک عمومی بالا، مدارک زیر را نیز ارائه کنند:

  • بانوان متاهل باید برای اخذ گذرنامه از سوی همسرشان اجازه محضری داشته باشند.
  • بانوانی که همسرشان فوت شده است باید گواهی فوت یا اصل شناسنامه با‌طل‌شده همسر مرحوم خود را ارائه کنند.
  • بانوان مطلقه باید اصل طلاق‌نامه خود را ارائه کنند.

شرایط عکس پاسپورت یا تصویر بیومتریک گذرنامه

عکس پاسپورت به‌صورت حضوری و توسط سامانه تصویر‌برداری موجود در دفاتر خدمات الکترونیک انتظامی از چهره متقاضی گرفته می‌شود؛ بنابراین حتما در هنگام مراجعه برای انجام مراحل گرفتن پاسپورت، شرایط ظاهری مناسبی داشته باشید.

شرایط ظاهری عکس گذرنامه به‌صورت زیر است:

  • بدون عینک، کراوات، کلاه،‌ زیور‌آلات و آرایش غیر‌متعارف مو یا محاسن
  • داشتن حجاب کامل برای دختران بالای ۶ سال
  • برای آقایان پیراهن ساده و برای بانوان روسری یا مقنعه بدون طرح پیشنهاد می‌شود

نکته مهم: گرفتن عکس با این روش در دفاتر پلیس + ۱۰ برای کودکان زیر ۵ سال اجباری نیست. شما می توانید برای کودکان زیر ۵ سال یک قطعه عکس پرسنلی ۴*۶ همراه داشته باشید. برای نوزادان زیر ۳ سال، همراه داشتن عکس ۴*۶ الزامی است.

هزینه گرفتن پاسپورت چقدر است؟‌

هزینه گرفتن گذرنامه معمولا هر سال تغییر می کند. در‌حال‌حاضر، هزینه‌های اصلی صدور گذرنامه مبلغ ۲۰۰‌ هزار تومان به حساب خزانه‌داری کل کشور و مبلغ ۲۰‌ هزار تومان به حساب شهرداری است.

اما توجه داشته باشید که هزینه‌های دیگری مانند هزینه دریافت فرم‌های ثبت‌نام، هزینه انگشت‌نگاری، هزینه عکس‌برداری و احراز هویت و مبالغ دیگری با‌عنوان هزینه‌های دفتری نیز در دفاتر پلیس + ۱۰ از متقاضی اخذ می‌شوند. به‌طور‌کلی، هزینه گرفتن پاسپورت برای هر متقاضی مبلغی بین ۴۰۰ تا ۵۰۰‌ هزار تومان خواهد بود.

نکته مهم ۱: پرداخت مبالغ بالا فقط از طریق دستگاه‌های کارت‌خوان مستقر در دفاتر پلیس + ۱۰ امکان‌پذیر است. هر‌گونه واریز وجه از طریق عابربانک‌ها یا اینترنت قابل قبول نیست.

نکته مهم ۲: هزینه‌های مربوط به دریافت گذرنامه ممکن است در طول سال تغییر کنند؛‌ بنابراین حتما برای اطلاع از به‌روز‌ترین قیمت دریافت گذرنامه، به نزدیک‌ترین دفتر خدمات الکترونیک پلیس مراجعه کنید.

مراحل گرفتن پاسپورت برای دانشجویان و افراد مشمول سربازی

دانشجویان در حال تحصیل که هنوز به خدمت سربازی نرفته‌ و به‌اصطلاح مشمول هستند، برای دریافت پاسپورت باید فاقد غیبت و دارای معافیت تحصیلی معتبر باشند.

مراحل گرفتن گذرنامه برای افراد مشمول سربازی به‌صورت زیر است:

۱. برای دریافت کد سخا به پلیس + ۱۰ مراجعه کنید

ابتدا باید کد سخا بگیرید. برای این کار به نزدیک‌ترین دفتر خدمات الکترونیک انتظامی مراجعه کنید و با ارائه مدارکی مانند اصل و کپی شناسنامه و کارت‌ ملی و عکس پرسنلی، از متصدی مربوطه کد سخای خود را دریافت کنید.

اکنون به خانه خود برگردید! وارد سامانه sakha.epolice.ir شوید؛ نام کاربری شما همان کد ملی و رمز عبور نیز همان کد سخایی است که از پلیس + ۱۰ دریافت کرده‌اید.

پس از اینکه با موفقیت وارد سامانه خدمات الکترونیک سخا شدید، در این سایت برای ثبت درخواست خروج از کشور اقدام کنید.

در این سامانه باید فرم درخواست خروج از کشور را پر کنید؛‌ در این فرم اطلاعاتی مانند مقصد و بازه سفر، نوع سفر (سیاحتی، زیارتی، تحصیلی و غیره) از شما پرسیده می‌شود که باید به‌طور دقیق به آن‌ها پاسخ دهید.

نکته مهم اول: اگر قصد سفر خارجی ندارید و فقط تمایل دارید پاسپورت بگیرید، بهتر است نوع سفرتان را زیارتی بزنید تا میزان وثیقه کمتری پرداخت کنید.

نکته مهم دوم: با اینکه در سامانه سخا اطلاعات سفرتان را وارد می‌کنید، اما پس از گرفتن پاسپورت هیچ محدودیتی برای سفر نخواهید داشت. شما می‌توانید به هر کشوری که تمایل دارید سفر کنید؛ اما باید حتما در بازه‌ای که اعلام کرده‌اید، به ایران برگردید.

دقت داشته باشید که پس از دریافت گذرنامه می‌توانید به سازمان وظیفه عمومی مراجعه کرده و مجوز خروج از کشور خود را لغو کنید.

اکنون به دانشگاه محل تحصیلتان بروید و درخواست نامه تاییدیه تحصیلی بدهید. پس از ثبت درخواست، احتمالا دانشگاه این نامه را به‌صورت اتوماتیک به سامانه خدمات الکترونیک انتظامی ارجاع خواهد داد.

برای پرداخت مبلغ وثیقه، ابتدا در بانک سپه حساب باز کنید. سپس از طریق همان سامانه سخا و به‌صورت آنلاین از حساب سپه خود مبلغ وثیقه را بپردازید. پس از بازگشت به ایران، مبلغ وثیقه به حساب سپه شما باز می‌گردد.

پس از گذشت چند روز از پرداخت این مبلغ، مجوز خروج از کشور برای شما صادر می‌شود.

از اینجا به بعد، نحوه دریافت پاسپورت مانند گرفتن گذرنامه عادی است. شما باید با ارائه مدارک لازم برای گرفتن گذرنامه و مجوز خروج از کشور به دفاتر خدمات الکترونیک انتظامی،‌ روند عادی دریافت پاسپورت را طی کنید.

نکته:‌ پاسپورت دانشجویی با پاسپورت عادی هیچ تفاوتی ندارد؛ چه از لحاظ ظاهر، چه از لحاظ مدت اعتبار و چه از نظر اجازه سفر به کشورهای مختلف. تنها تفاوت این دو گذرنامه در ارائه مجوز خروج از کشور برای دانشجویان است. البته این مجوز نیز محدودیتی در گذرنامه متقاضی ایجاد نمی‌کند.

کی و چطور گذرنامه خود را تمدید کنیم؟ مراحل تمدید پاسپورت

اگر گذرنامه شما کمتر از ۶ ماه اعتبار دارد، باید برای تمدید آن اقدام کنید. برای تمدید گذرنامه نیز باید با در دست داشتن مدارک لازم به یکی از دفاتر پلیس + ۱۰ بروید. مدارک و مراحل تمدید پاسپورت، مشابه مراحل اخذ گذرنامه است؛ تنها تفاوت این است که شما باید پاسپورت منقضی‌شده خود را نیز همراه داشته باشید.

معرفی انواع پاسپورت ایرانیان

در‌حال‌حاضر سه نوع گذرنامه ایرانی وجود دارد که عبارت‌اند از:‌

  • گذرنامه توریستی: همان پاسپورت عادی است. افرادی که قصد دارند از کشور خارج شوند، باید مراحل پاسپورت گرفتن را که بالاتر ذکر شد، انجام دهند. پاسپورت توریستی در‌‌واقع شناسنامه شما در خارج از کشور خواهد بود.
  • گذرنامه دیپلماتیک: پاسپورت دیپلماتیک ویژه مقامات سیاسی و دیپلمات‌های کشورمان است.
  • گذرنامه خدمت: پاسپورت خدمت برای برخی از کارمندان دولت صادر می‌شود تا بتوانند ماموریت‌های کاری خود را را‌حت‌تر انجام دهند.

چه افرادی نمی‌توانند پاسپورت بگیرند؟

طبق قانون،‌ به اشخاص زیر هیچ نوع گذرنامه‌ای برای خروج از کشور داده نمی‌شود:‌

  • افرادی که به‌موجب اعلام کتبی مقامات قضایی کشور، حق ندارند از کشور خارج شوند.
  • افرادی که به‌علت انجام اموری مانند سرقت، کلاهبرداری، تکدی‌گری یا ولگردی در خارج از کشور، سوء‌شهرت دارند.
  • افرادی که بدهی‌های مالیاتی دارند و به همین دلیل ممنوع‌الخروج هستند.

نکاتی مهم برای تمدید یا اخذ گذرنامه

تجربه متین از مراحل دریافت پاسپورت در کانادا

تجربه متین از مراجعه به پلیس + ۱۰ برای گرفتن پاسپورت برای خود و همسرش

«به همراه همسرم برای تمدید گذرنامه به یکی از دفاتر پلیس + ۱۰ مراجعه کردیم. متصدی امور گذرنامه فرم تمدید پاسپورت را به ما تحویل داد و گفت پس از پر کردن آن باید برای گرفتن اجازه محضری برای همسرم به دفتر اسناد رسمی مراجعه کنیم.

با در دست داشتن فرم گذرنامه، شناسنامه و کارت ملی و سند ازدواجمان به نزدیک‌ترین دفتر اسناد رسمی رفتیم. آن‌جا از مدارک ما کپی گرفتند و پس از دریافت هزینه‌‌های دفتری، برگه اجازه خروج از کشور همسرم را به ما تحویل دادند.

مجددا به دفتر پلیس + ۱۰ برگشتیم و برای تمدید پاسپورت اقدام کردیم. گذرنامه من و همسرم بعد از یک هفته به آدرس محل سکونتمان ارسال شد.»

در‌صورت گم کردن پاسپورت چه کار کنیم؟

در‌صورت گم کردن گذرنامه، باید برای جلوگیری از سوء‌استفاده‌های احتمالی، به اداره گذرنامه استان محل زندگی خود گزارش مفقودی پاسپورت را اعلام کنید.

پس از اعلام مفقودی گذرنامه، به پلیس + ۱۰ بروید و مراحل اخذ گذرنامه که در این مقاله توضیح داده شد را از ابتدا تا انتها طی کنید.

سریع‌ ترین راه گرفتن پاسپورت کدام است؟

در این مقاله مدارک لازم و مراحل گرفتن پاسپورت را به‌طور کامل بررسی کردیم. با‌ وجود اینکه برای آسان‌سازی فرایند اخذ گذرنامه، پلتفرم‌هایی مانند اپلیکیشن پلیسِ من یا سامانه epolice طراحی شده‌اند، اما در‌حال‌حاضر برای صدور یا درخواست پاسپورت حتما باید به دفاتر پلیس + ۱۰ بروید.

در‌واقع هنوز هم مراجعه به این دفاتر سریع‌ترین راه گرفتن پاسپورت محسوب می‌شود. البته توجه داشته باشید که شرایط گفته‌شده در این مقاله برای اخذ پاسپورت، مربوط به زمان نگارش این مقاله است و شاید در طول سال تغییر کند.

در‌صورتی‌که هنوز در رابطه با نحوه گرفتن پاسپورت سوالی دارید،‌ سوالتان را زیر همین مقاله در قالب کامنت از ما بپرسید. کارشناسان آبرنگ سفر آماده‌ پاسخ‌گویی به شما عزیزان هستند.

سوالات متداول

معمولا از یک هفته تا ۱۰ روز پس از انجام کلیه مراحل اخذ پاسپورت در دفتر پلیس الکترونیک، گذرنامه به آدرس شما ارسال خواهد شد.

در‌حال‌حاضر برای درخواست صدور یا تمدید پاسپورت باید به‌صورت حضوری به یکی از دفاتر پلیس + ۱۰ مراجعه کنید.

دختران و پسران زیر ۱۵ سال باید علاوه‌بر مدارک هویتی مانند شناسنامه و کارت ملی،‌ مدارکی مانند اجازه محضری، گواهی اشتغال به‌ تحصیل و دفترچه بیمه خود را نیز ارائه کنند.

مراحل گرفتن گذرنامه برای سفرهای زیارتی مانند کربلا هیچ تفاوتی با مراحل دریافت پاسپورت برای سفرهای دیگر ندارد. شما باید برای انجام مراحل گرفتن گذرنامه به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک انتظامی بروید.

حداقل اعتبار گذرنامه برای خروج از کشور ۶ ماه است. در‌صورتی‌که گذرنامه شما کمتر از ۶ ماه اعتبار دارد،‌ باید برای تمدید آن اقدام کنید.

در‌حال‌حاضر پاسپورت‌‌های ایرانی با ۵ سال اعتبار صادر می‌شوند. البته طرح ۱۰ ساله شدن اعتبار گذرنامه در حال بررسی است.

اشتراک گذاری

آبرنگ سفر

آبرنگ با هدف بهبود روحیه به مردم و کمک به زندگی شادتر تاسیس شده است. گسترش سفر تاثیرات فراوانی روی هر جامعی میگذارد و هر جامعی که مردم در آن بیشتر سفر کنند وضعیت روحی و روانی بهتری را خواهد داشت. هدف آبرنگ این است که سفر در دسترس همه افراد جامعه قرار بگیرد.

آبرنگ سفر

آبرنگ با هدف بهبود روحیه به مردم و کمک به زندگی شادتر تاسیس شده است.

خبرنامه

Loading